Hazánkban nem ritkák a háztáji gazdaságok, ahol szinte minden megtalálható. Legyen az állat vagy éppen termesztett növény, nagy népszerűségnek örvend a velük való ideális törődés. Nemcsak nagyapáink azok, akik még rajongtak a vörösborok fogyasztásáért és ami még fontosabb, a készítésükért is. Egy jó gazda tudja, hogy mi kell a földnek és az azon termő gyümölcsöknek, hogy olyan egészséges termést hozzanak, amiből aztán igazi mesterművet lehet előállítani.
Amióta ember él a Földön, nem vetette meg az italt és igazán szeretett bizonyos időt azzal tölteni, hogy elkészítse majd aztán társaságban, olykor pedig egyedül elfogyassza azt. A vörösborok lehetnek az elsők azon a listán, amit már az ősidőkben is elkészítettek a szomjas emberkék.
Nagyon sok évezreddel ezelőtti nyomok is utalnak arra, hogy a szőlőt nemcsak a gyümölcséért termesztették, hanem a belőle elkészíthető nemes finomságért is. Ma már nincs is hely a világon, ahol ne ismernék a vörösborok gyengéd vagy éppen bódító hatását. Ez egy igazán messzire a múltba nyúló történet.