Az ifjúság elixírjének nevezett anyagot a népi gyógyászatban régóta használják az immunitás erősítésére és a sebgyógyulás felgyorsítására. Az utóbbi időben egyre gyakrabban jelenik meg kozmetikai összetevőként és a méz adalékaként, valamint tiszta formában, szájon át történő fogyasztásra is.
Mi a tiszta méhpempő és milyen tulajdonságai vannak? A méhpempő a méhkirálynő tápláléka, amit a fiatal dolgozó méhek a torok mirigyeikben termelnek. Az anyag krémszínű, enyhén savanykás ízű és sűrű tejszín állagú. A méhek világában a lárvák táplálására használják egészen az életük harmadik napjáig, míg a királynő egész életében ezt fogyasztja. Érdekes, hogy a méhkirálynő akár 40-szer hosszabb ideig él, mint a többi méh. Emiatt a tiszta méhpempőt rendkívüli tulajdonságokkal rendelkező terméknek tekintik.
Ez egy romlandó anyag, ezért a szobahőmérsékleten történő tárolás következtében kiszárad, megsárgul és elveszíti biológiai aktivitását. Így csak olyan üzletektől szabad vásárolni, amelyek hűtött csomagolásban kínálják a szállítást.